Jij bent maar een leerling

Twee jaar geleden, toen ik nog leerling was, wilde iemand iets aan mij vragen. Het ging over een cliënt, het was een vraag omtrent de medicatie. In eerste instantie werd de vraag gewoon aan mij gesteld. Toen zag ik dat deze persoon naar mijn naamkaartje keek. Vervolgens werd er gezegd “ow jij bent maar een leerling, ik vraag het wel aan iemand anders”. Toen dit gebeurde dacht ik, wow? Dus omdat ik een leerling ben kan ik de vraag niet beantwoorden?

Toevallig kon ik de vraag wel beantwoorden en kreeg ik uiteindelijk ook de kans om dit te doen. Maar dit is toch jammer? Ik werd voor mijn gevoel niet als bekwaam gezien, omdat ik dus “maar” een leerling was. Dit was voor mij destijds juist een mooi moment om te leren. Ik heb dit soort situaties vaker meegemaakt in mijn tijd als leerling. Het is vervelend dat er dan wordt getwijfeld aan de kennis die je hebt. Natuurlijk was ik een leerling en moest (en moet) ik dus nog van alles leren. Ik denk trouwens dat je nooit bent uitgeleerd maar goed.

Ik wil hier alleen maar mee zeggen dat je leerlingen altijd serieus moet nemen. En wanneer ze een “fout” maken je ze moet helpen op een positieve manier. Als iemand zich niet serieus genomen voelt, dan wordt hij of zij misschien wel onzeker toch? Dat is helemaal vervelend want daar leer je helemaal niets van.

Leerlingen hebben het soms best zwaar in de zorg. Dat is niet erg, hoort er ook bij. Maar het onnodig zwaar hebben omdat je jezelf onzeker voelt is ellendig. Gelukkig zijn er veel collega’s die geweldig zijn in het begeleiden van leerlingen. Zij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat je jezelf goed ontwikkeld. Bedankt hiervoor, respect voor jullie!

FACEBOOK: https://www.facebook.com/tommieindezorg/
INSTAGRAM; https://www.instagram.com/tommieindezorg/
WEBSITE; https://tommieniessen.nl/