Humor in de zorg

“Jonge ik heb toch zo’n koppijn, ik ga mezelf vandaag niet wassen!” – “Ow heeft u gisteren alweer een feestje gehad dan? U moet ook niet alles door elkaar drinken!”

Meneer keek me aan en begon te lachen. Vervolgens zei hij; “ja die whisky had ik niet moeten nemen na die krat bier jongen”.

Meneer had een lach op zijn gezicht, ondanks het feit dat hij hoofdpijn had. Dit deed mij goed en hem ook, dat kon ik aan hem zien. Ik zei tegen meneer; “kom we gaan naar boven, koude douche en dan ben je weer fit. Die kleren heb je ook al 2 weken aan trouwens”. Meneer moest nog harder lachen en kon dit waarderen. Hij zei; “ja gij bent de broeder, gij zult het wel weten. Schiet maar eens op met oe gezwets, lelijkerd!”. We gingen lachend naar boven en ik heb meneer ondersteund bij het douchen, wel een warme douche trouwens.

Meneer geeft wel vaker hoofdpijn aan, dit is bekend bij hem. Dit is super vervelend, later op de dag trekt dit meestal wel weg. Door zijn klachten heeft hij ’s morgens niet zo veel zin om zich aan te kleden en zich te wassen. Als ik bij meneer kom en ik ga bevestigen hoe vervelend het allemaal wel niet is, dan stimuleer ik hem niet. Hij gaat zich dan alleen maar slechter voelen. Met een beetje humor bereik ik veel meer. Meneer vindt dit ook leuk, hij is zelf nogal een grapjas als hij goed wakker is. Hij houdt niet van “dat serieuze gedoe”. Gewoon normaal doen is zijn motto.

Met humor kun je veel bereiken!

Ik vind het altijd mooi als het allemaal niet zo serieus is. Humor en een beetje plagen moet kunnen als de cliënt dit ook kan waarderen. Dit maakt het ook een stuk menselijker vind ik. Het is geweldig als je een beetje los kunt zijn richting de cliënt en de cliënt richting jou, ja toch? Dit kan niet bij iedere cliënt natuurlijk, maar wel bij de meeste denk ik.

Ik weet wel zeker dat je met humor heel veel kunt bereiken. Wanneer mensen lachen werkt dit zelfs pijnstillend, ontspannend en het helpt mensen om te gaan met hun angsten. Het toepassen van humor is zelfs een (Verpleegkundige) interventie, om maar even een duur woord te gebruiken. Tijdens de opleiding en op de werkvloer wordt er niet uitgebreid stil gestaan bij de werking van humor. Ik weet ook niet of dit veel uitmaakt. Het moet ook een beetje in je zitten, sommige zorgverleners zijn gewoon altijd heel serieus. Gelukkig is iedereen anders….

Een verloren dag, is een dag zonder lach…

FACEBOOK: https://www.facebook.com/tommieindezorg/
INSTAGRAM; https://www.instagram.com/tommieindezorg/
WEBSITE; https://tommieniessen.nl/