Heeft u kinderen?

Heeft u kinderen mevrouw? “Ja zeker, ik had er drie, nu nog maar twee…”. Toen mevrouw dit zei wist ik genoeg. Ik vind het verschrikkelijk dat iemand dit mee moeten maken. Ik heb zelf geen kinderen maar ik hoor deze verhalen regelmatig van de mensen waar ik kom. Het lijkt me zo verdrietig, pijnlijk en moeilijk.

Sorry mevrouw, ik vind het verschrikkelijk om dit te horen. “Maakt niet uit jongen, het is al lang geleden. Onze zoon overleed toen hij 24 was, hij had een hersentumor”. Toen mevrouw dit zei was ik even stil, ik ben nu 26. Ik vind het altijd confronterend om te horen dat mensen overlijden die jonger zijn dan ik zelf ben. “Dit was het moeilijkste dat ik ooit heb meegemaakt. Maar kijk, ik draag hem altijd bij me”. Mevrouw liet haar ketting zien. In het hangertje zit de as van haar overleden zoon. Toen ze het vasthield zag ik in haar ogen dat ze het moeilijk had.

Omgekeerde wereld

“Geniet van je leven jongen, je weet maar nooit. Gelukkig heb ik nog twee lieve dochters die alles voor mij doen!”. U heeft gelijk mevrouw, en u heeft nog steeds drie kinderen. Uw zoon is nog steeds bij u, op een andere manier. Mevrouw keek me aan met een glimlach. “Weet je wat mijn zoon zei in zijn laatste fase?” Nee mevrouw? “Dat hij mij vanaf boven in de gaten zou houden en dat ik door moet gaan met mijn leven. Ow ja, en dat ik goed voor ons pap moet zorgen. Maar dat mag jij zo gaan doen, haha!”. Ik lachte naar mevrouw. Ze heeft altijd goed gezorgd voor haar man.Nu ondersteunt de zorg daarbij.

Mevrouw doet wat ze kan, ze is nu 92 en ze maakt elke dag ontbijt voor haar man als ik hem help met de zorg. Het is een geweldige vrouw met een goed hart.“Bende weer aan het buurten!?” Riep meneer vanuit de slaapkamer. “Ja! We laten je vandaag in je bed liggen Jan!”. Mevrouw moest lachen, meneer ook, hij riep nog; “mooi zo! Dan heb ik eindelijk rust!”. Ik merk altijd aan het echtpaar dat ze zo oprecht liefdevol met elkaar omgaan. Mooie mensen, die elkaar perfect aanvullen. Ondanks alles wat ze hebben meegemaakt zijn ze dus nog wel samen. Misschien heeft al de ellende hun band nog sterker gemaakt. Het verliezen van een kind is de omgekeerde wereld. Niemand zou dit mee moeten maken in zijn of haar leven…

Tommie​ ⤵️